Május végén az ipari szakközépiskola 50 diákja kapta meg az iskola igazgatójától, Mgr. Jaroslav Foltín-tól az érettségi bizonyítványt. Az ünnepségen részt vett a Slovarm Myjava vezérigazgatója, Radovan Pobočík és JUDr. Martina Stančiaková, az Energy Group HR menedzsere is. Ők adták át a pénzjutalmat a legsikeresebb diákoknak és a hűséges tanároknak.

A miavai Ipari Szakközépiskola több végzőse kettős képzés formájában végezte tanulmányait, ami lehetővé tette számukra, hogy elméleti tudásukat gyakorlati ismeretekkel bővítsék, közvetlenül leendő munkaadójuknál. „A vállalatokkal való együttműködés az egyik prioritásunk" - mondja a középiskola igazgatója - „mi vagyunk az egyetlen műszaki szakiskola a miavai járásban, ezért nagyon fontosnak tartom a vállalatok és az iskola együttműködését. A cégek is érdekeltek az együttműködésben. “

A vállalatok alkalmazottai rendszeresen ellátogatnak az iskolába, és rámutatnak azokra a képességekre, amelyek a cégnél való sikeres munkavégzéshez szükségesek. A miavai Ipari Szakközépiskola jelenleg az óturai, szenicei és miavai vállalatokkal működik együtt, köztük a Slovarmmal, amellyel - az iskola igazgatójának elmondása szerint - kiváló kapcsolatot ápolnak.

A miavai Ipari Szakközépiskola diákjai a tananyag egy részét közvetlenül a gyakorlati képzésben sajátítják el, ennek köszönhetően olyan munkaszokásokra és fegyelemre tesznek szert, amelyek az általános irányultságú középiskolák tanulóira gyakran nem jellemzőek.

„Személy szerint csalódott vagyok a szlovákiai oktatási körülmények miatt. Nem haladunk jó irányba, ha a szakiskolák háttérbe szorulnak, és olyan iskolák kerülnek előtérbe, amelyek diákjai a gyakorlati életben kevésbé foglalkoztathatók, mint a szakiskolák tanulói. A vállalatok sokkal több pályakezdőt szeretnének, mint ahányan valóban munkába lépnek. Az elkövetkező tanévben 60 diákot veszünk fel, de a cégek és a diákok érdeklődése sokkal nagyobb" - teszi hozzá J. Foltín igazgató.

A kölcsönös érdeklődést Radovan Pobočík, a Slovarm vezérigazgatója is megerősítette: „Érdekel bennünket a szakiskolákkal való együttműködés, mert ennek köszönhetően szakképzett munkavállalókat nyerünk. A szakiskolákból való kiáramlást azonban csak részben sikerül pótolni, a munkaadók részéről mindig több a kereslet, mint a kínálat, így a vállalatok szó szerint küzdenek a felkészült tanulókért. A Slovarmnál már hat éve folytatunk kettős képzést, a tanulók szakmai gyakorlatra érkeznek hozzánk, és a legtöbb esetben az együttműködés az iskola után is folytatódik. A saját elveink alapján képezzük őket, ezután jóval könnyebben beilleszkednek a munka világába."

A kettős képzést a teljes Energy Group támogatja, amelynek portfóliójába elsősorban eszközgazdálkodási vállalatok, valamint gépipari és mezőgazdasági vállalatok tartoznak. „Az elméleti és a gyakorlati tudás ötvözete mind a diákok, mind pedig a munkaadók számára hasznos.  Örömmel támogatjuk a tehetséges diákokat abban, hogy tanulmányaikat egyetemen folytathassák. Az a gyakorlati tapasztalat, amelyet már a tanulmányaik során a vállalatunknál szereztek, mindkét fél számára nagy előnyt jelent" - erősítette meg JUDr. M. Stančiaková, az EG HR menedzsere.

Kitüntetett tanárok

Ing. Alena Adámková 

Ing. Peter Horváth

Kitüntetett diákok

Patrik Beneš, Dominik Pavlovský, Dominik Ščepka. Adam Bojnanský, David Bujzaš, Matúš Mihaljevič, Ján Filípek.